Rysk underrättelsetjänst har enligt PST fått kriminella – och kriminella organisationer – att utföra sabotage i flera länder.

– Vi utreder flera händelser. I Norge är vi extra vaksamma när det gäller energisektorn, säger PST-chefen Beate Gangås till den norska dagstidningen Dagbladet.

Hon bekräftar att PST är medvetna om att rysk underrättelsetjänst har tagit kontakt med kriminella via sociala medier och olika ”telefonappar”.

– Den ryska underrättelsetjänsten rekryterar digitalt. Det är också så att de som tar emot och tar på sig uppdrag inte nödvändigtvis förstår vem som egentligen är uppdragsgivare, fortsätter Beate Gangås.

Hon nämner skador på kablarna från Norge till Svalbard, samt vad som ser ut att vara sabotage på kablar vid Evenes flygstation i Nordland och flera fall på Ofotbanan mellan Kiruna och Narvik.

Under de senaste månaderna har det även inträffat flera oförklarliga incidenter i Finland, där obehöriga har tagit sig in i olika kraftverk. Enligt Dagbladet har spår lämnats, men polisen i Finland har inte har kunnat identifiera gärningsmännen.


Använder kriminella

Även i flera andra europeiska länder misstänks det att rysk underrättelsetjänst har använt lokala kriminella för att utföra sabotage och kriminella handlingar för att skapa rädsla och oroligheter.

I maj i år utredde den svenska säkerhetstjänsten Säpo flera järnvägsurspårningar på Malmbanan mellan Narvik och Luleå. Misstanken var då att det kunde röra sig om sabotage som utförts med stöd av Kreml, skriver Dagbladet.

I maj framkom att Rawa Majid, känd som ”Kurdiska räven”och ledare för det kriminella gänget Foxtrot, hade värvats av Iran. Justitieminister Gunnar Strömmer varnade för att svenska gängkriminella har rekryterats av iranska underrättelsetjänsten för att utföra våldsdåd i Sverige.

Samarbete mellan Iran, Ryssland och kriminella nätverk är ingen ny företeelse, menar ambassadören och professor emeritus Bo Theutenberg, som var aktiv i den svenska militära underrättelsetjänsten på 1970- och 1980-talen.

– Vi i Sverige borde ha insett det här för länge sedan. Jag har varnat i flera år för att den här brottsvågen som har kännetecknat Sverige under lång tid är en del av den mjuka krigföring som ryssarna riktar mot Sverige, där många våldsdåd sker över ett stort geografiskt område, säger Bo Theutenberg, som redan för 40 år sedan var folkrättssakkunnig på UD och satt i Försvarsstaben som folkrättssakkunnig för ÖB.


Del av krigföring

– Visst kan det även handla om ”vanliga gängkonflikter”, men enligt min uppfattning måste man se det som har hänt, speciellt i Sverige, som en del av den ryska krigföringen. Vi har haft de här undermineringsproblemen från ryskt håll under lång tid, det är en del av vår historia, fortsätter Theutenberg och beskriver tiden för Palmemordet i Sverige:

– Då var det sovjetmaffian och ryssligan som härjade, en verksamhet som vid den tiden leddes från den sovjetiska ambassaden och diplomaten Vladimir Nezjinski, betonar Bo Theutenberg och konstaterar att Säpos avlyssning visade att Nezjinski kände till Palmemordet i förväg.

– I min bok ”Palme omvärderad” beskriver jag hur två poliser vid Stockholmspolisen vid tiden för Palmemordet höll på att nysta upp och framlägga den här ryssligans existens. De utredningar som polisen hade omkring själva mordet visar hur detta kriminella nätverk var en viktig del av Palmemordet.

– När man dessutom grep och förhörde kurden Latiff, som var en del av den här sovjetstyrda maffian, framkommer tidigt att de avgörande faktorerna i planeringen av Palmemordet var – precis som dagens infiltration av kriminella nätverk – Iran, kurder och en Moskva-styrd cell inom kurdiska PKK med den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB i bakgrunden.

– Historien upprepar sig, noterar Bo Theutenberg.


Fick inte använda bevis

Mordet på Olof Palme kunde inte lösas eftersom polisen och Säpo inte fick använda resultatet från sin buggning och avlyssning, som visade att såväl sovjetdiplomaten som ett antal sovjetstyrda kurder kände till mordet i förväg. Istället ställdes polischefer och ansvarig minister till svars för att ha använt otillåtna tvångsmedel när de ville lösa Palmemordet.

I förhandlingarna i smuggelrättegången som hölls i maj 1991 framträdde en svårt aids-sjuk Ebbe Carlsson, som beskrev Sverige som ett centrum för internationell terrorism. Han menade att de förövare som låg bakom Palmemordet hade dirigerats från Sovjetunionen – och hade haft medhjälpare på högsta nivå i den svenska statsförvaltningen.

Berättelsen gjorde ett starkt intryck på tingsrätten, som konstaterade att både ministrar och rikspolischef ”uppenbarligen bedömt saken så att det fanns mycket allvarlig risk för attentat i Sverige mot olika personer”. Hovrätten tog dock inte alls ställning till hotbilden, utan bedömde enbart de faktiska handlingarna – buggning och smuggling – vilka var brottsliga.


Stoppades av regeringen

Säpos mordutredare Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling ville redan i början av 1990-talet berätta om den så kallade diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.

År 2014 vädjade Kegö och Barrling återigen till regeringen sedan de kontaktats av Palmegruppen. Regeringen avslog och hänvisade till att det är Palmegruppen som måste ställa en sådan fråga. Förundersökningsledaren Kerstin Skarp hade år 2016 ännu inte skickat in någon begäran till regeringen, skrev Expressen.

Hösten 2016 fick Kegö och Barrling lämna över ett namn på en tänkbar mördare till Palmegruppen. Mannen var kopplad till Sovjetunionen och till en knarkliga.


Palmegrupp byttes ut

Istället för att utreda uppgifterna som följt Palmeutredningen från dag ett, byttes stora delar av Palmegruppen ut. I slutet av år 2016 var endast Karin Johansson och Hans Melander kvar medan Sven-Åke Blombergsson, Peter Steude och Jonas Englund var på väg in. Samtidigt gick Palme-åklagaren Kerstin Skarp i pension och i februari 2017 blev istället chefsåklagare Krister Petersson förundersökningsledare.

Samma månad slöt Sverige fem stora handelsavtal med Iran då statsminister Stefan Löfven och handelsminister Ann Linde gjorde ett uppmärksammat besök i landet.

De nya utredarna vände sig samtidigt bort från Iran/Sovjet-spåret och misstänkte istället USA och Nato, samt den svenska Stay Behind-rörelsen – vilket resulterade i konspirationsteorier i vänsterkretsar om ”Skandiamannen”Stig Engström.