– När jag var tre månader mördades min pappa. Mamma var bara 16 år när hon födde mig, jag fick bo hos min mormor och morfar tills jag var tre år, säger Lisa Knuts Hansson.

Så småningom träffade mamma en man, men styvfadern misshandlade mamman och även familjens hundar. Lisa och hennes syster föddes in i en relation präglad av våld och otrygghet.

– Han slog aldrig mig men rädslan fanns där hela tiden, berättar hon.

Övergrepp och sökande

När Lisa var i femårsåldern blev hon första gången utsatt för sexuellt övergrepp av en barnflicka. Övergreppen upprepades sedan av flera personer i omgivningen. Det var svårt för ett litet barn att beskriva vad som skett, förklarar hon.

– Det var mörka krafter som kom in i mig, krafter jag upplever var demoniska. Senare i livet trodde jag att ”sex är det enda jag kan ge”, det har påverkat mitt sätt att se på mig själv.

När Lisa var sex, sju år träffade hennes mamma en ny man och det blev skilsmässa. Styvpappan, som arbetade inom socialtjänsten, använde sin ställning för att skilja barnen från sin mamma.

– Mamma blev gravid med sin nya man och Micke föddes. Otryggheten fortsatte dock i det nya förhållandet.

En trygg fadersgestalt och sunda vuxna har saknats i Lisas liv. Det har drivit henne att söka svar i olika New age-företeelser som tarotkort, kristaller och mycket annat.

– Jag sökte efter meningen med livet, ofta ställde jag frågan ”varför föddes jag?” Jag ville få ett meddelande från min pappa som mördades; jag trodde att det kunde ge mig svar på mina frågor.

När Lisa var tjugofem år mötte hon en man hon hoppades kunde ge henne den trygghet hon saknade.

– Jag tror att jag sökte en fadersgestalt, men mannen jag mött kunde inte ge mig det jag behövde. I stället för trygghet tryckte han ner mig verbalt. En stor del av tiden var jag ensam med allt ansvar.

Efter elva år orkade inte Lisa längre.

Frälsning och dop

– Det året blev jag inbjuden till ett kristet möte en fredagskväll av en vän som hade bjudit Stefan Edefors till Orsa.

– Jag blev nyfiken eftersom Stefan varit i Indien och sett människor bli helade, berättar Lisa. Varje gång Stefan sa ”Jesus” i sin predikan kändes det i hela ryggraden.

På lördagen träffades en grupp hemma hos Lisas vän. Lisa var andligt intresserad men visste ingenting om helbrägdagörelse, att människor kan bli friska genom förbön.

– Innan jag åkte till mötet på fredagen spådde jag mig i tarotkort och fick ett märkligt budskap. Korten sa att jag skulle byta hem, visst var det märkligt, säger hon.

Hemma hos vännen rörde sig samtalet kring andlighet, men Lisa trodde inte att hon var berättigad och undrade om detta var något hon också kunde ta emot.

– Jag förstod att det var viktigt och vågade inte åka hem innan jag blivit frälst, jag var så rädd att missa detta.

Lisa tog emot frälsningen den kvällen, och den natten var det första gången hon vågade släcka lampan innan hon skulle sova.

– 2007 döpte jag mig i Orsa och blev medlem i en församling i Rättvik ett par år.

En man från Gud

Efter att Lisa skildes från sin man 2003 levde hon i väntan på att de på något sätt skulle förenas igen.

– Under 15 år fram till 2018 höll jag dörren öppen för mina barns pappa och väntade. Men en dag var det som om jag vaknade upp.

Hon upplevde en röst inom sig som sa: ”Vad håller du på med?” Det var som att hjärta och hjärna kopplades ihop och en bön föddes i hennes hjärta.

– Jag sa till Gud att finns det en man för mig ska han komma från dig, annars kan det kvitta.

Lisa satte upp tre viktiga kriterier för att kunna gå in i ett nytt förhållande.

– Han måste tro på dig och han måste säga att det är för resten av livet, och att han ska gå bredvid mig.

Efter tre dagar möttes Denny och Lisa på Hemköp i Rättvik. De kände till varandra sedan tidigare men hade inte sett varandra på många år.

– Våra blickar möttes och det var som ett blixtnedslag, berättar Denny.

– Jag blev helt livrädd. Min son tittade på mig och sa: ”Vad var det där?” Jag bara tog honom i armen och sa: ”Kom, nu går vi”, säger Lisa.

Magiskt möte

Denny var ensam och besviken efter ett samboförhållande som tagit slut efter otrohet. Han hade levt ensam i åtta år och var egentligen inte intresserad av ett nytt förhållande, men mötet på Hemköp var magiskt.

– Några veckor innan hade jag hört inom mig: ”Gud har en plan för oss som är mycket större än vi vet.” Detta var något helt nytt för mig, så jag blev väldigt förvånad, berättar Denny.

Efter sex dagar hörde han av sig till Lisa och ville träffas, men hon var skeptisk.

– Jag ville inte egentligen men bjöd ändå hem honom, och han fortsatte att höra av sig.

När två veckor gått sa Denny de viktiga orden till Lisa.

– Jag älskar dig, nu är det du och jag för alltid, sida vid sida.

Alla kriterierna uppfylldes och Lisa, som tidigare känt sig helt död som kvinna, blev otroligt attraherad av Denny.

– Strax innan hade jag köpt underkläder som jag tyckte passade en kvinna utan passion. Nu kände jag att jag behövde byta ut dem, säger Lisa och ler.

Denny och Lisa blev ett par. Tidigare hade ingen av dem varit gifta, men nu ville de gifta sig så fort som möjligt.

Bibel och giftemål

– Tron fortsatte att växa inom mig. Vi började tala om bröllop tidigt eftersom vi inte ville leva sambo. Året innan vi gifte oss började vi läsa bibeln och be varje vecka tillsammans med pastorn som skulle viga oss, säger Denny.

Bibelstudierna var viktiga för honom, en kärlek till Guds ord väcktes och nu slukar han Ordet. Hösten samma år ville Denny döpa sig i sjön, men det var bara tretton grader i vattnet.

– Jag tycker inte om att bli kall, men när vi gick ut i vattnet kändes det som att gå i en varm korridor. När jag hade blivit döpt, kom upp ur vattnet och gav Lisa en puss, var den varm.

Den 6 juni 2020 gifte sig Denny och Lisa. Deras kärlek är synbar, de har fått ett nytt liv som smittat av sig på vänner och släktingar, som idag också är frälsta.

– Vi upplever att församlingen EChurch är vårt hem. Det blev väldigt tydligt när vi spontant åkte till Uppsala för att gratulera Stefan på hans 60-årsdag. Vi ville ge honom en gåva och visa honom vår uppskattning.

Dagen innan hamnade Lisa på akuten, hon hade väldigt ont i magen och kräktes och kräktes. Något ville hindra deras besök på firandet. Röntgen visade dock ingenting, så de bestämde sig för att åka dagen därpå.

– Det besöket blev en viktig del av vår andliga process och knöt oss ännu mer samman med församlingen i Uppsala.

Nästa viktiga tillfälle då Gud mötte Denny var på företagarkonferensen Arise and Shine 2023.

– Han blev verkligen starkt andedöpt, säger Lisa – Hela dagen hade sången ”Som en Far älskar sina barn älskar du mig, Gud” ringt i mig. När vi kom hem och var i bön för Lisas före detta man som hade värk i sin axel, flödade mitt tungotal till melodin Michelangelo, säger Denny med tårar i ögonen.

– Jag har slutat att titta på meningslösa tv serier och lyssna på dålig musik. Nu tittar vi på församlingens möten och lyssnar på lovsång.

Inre helande

I oktober 2023 åkte Denny och Lisa till Uppsala för att bli intervjuade av Inblick och skulle sedan stanna hela den helgen.

– Redan efter intervjun började Herren att hela mig. När jag berättade sanningen och den blev den synlig, kunde Gud börja ett helande inuti, säger Lisa.

– Under lovsången i det första mötet upplevde jag att jag blev fri och läkt från övergreppen jag varit med om tidigt i mitt liv. Gud gjorde det utan förbön från någon annan. Jag är så tacksam.

Idag är Denny och Lisa försonade med Lisas före detta man. De möts till familjebjudningar och har varit på semester tillsammans. För Gud är ingenting omöjligt.