Det låg mycket research bakom varje avsnitt. Elin skrev manus och hennes man hjälpte henne med tekniken.

– Det blev inte mycket ledigt i december, skrattar Elin, som till vardags arbetar inom psykiatrin och också har en familj med två små pojkar.

– Men det var så värt det, säger hon.

Kärlek till Israel

En adventskalender om Israel, varför då? Elin förklarar att hon ville berätta om Israel, inte minst för sin egen generation, eftersom hon upplever att många inte känner till så mycket om landet. Det var också ett sätt för henne själv att kanalisera sin egen kärlek och passion till Israel.

– Jag ville vara en del i att sätta Israel på kartan, att göra det till ett samtalsämne, inte minst bland mina jämnåriga, säger hon.

Själv växte hon upp med kärleken till Israel på ett naturligt sätt i familjen och församlingen. Som liten fick hon följa med sin familj på resa till Israel. Knappt sju år gammal döptes hon i Jordanfloden.

– Det var en händelse som betydde mycket för min relation till Israel, men också för min tro, berättar hon.

Hon var också med och planterade träd i Israel och tog nattvarden i Trädgårdsgraven utanför Jerusalem.

– Jag kommer ihåg den där lilla träkoppen, som man får nattvardsvinet i, säger hon och ler.

– Resan blev en knytpunkt för min tro och till landet.

Året därpå var hon tillbaka med familjen i Israel. Pappan hade en vän, som de hälsade på. Han bodde på en kibbutz nära gränsen till Libanon. Det formade hennes relation till Israel.

Gjorde en Israel-fest

Trots att hon inte återvände till Israel igen förrän i 30-årsåldern, den gången tillsammans med man och barn, fanns kärleken till Israel och engagemanget kvar hemma, både i hennes familj och i församlingen. Hennes mamma började bland annat arrangera resor till Israel. Men när Elin flyttade till en annan stad i Sverige och bytte församling upplevde hon något annat. Då upptäckte hon att Israel inte har samma särskilda plats i alla församlingar. Och att andra kristna, i samma ålder som henne själv, inte var så engagerade för eller intresserade av Israel.

– Jag kommer till exempel ihåg när jag ville göra en Israel-fest på min 30-årsdag. Då var det många som undrade ”Varför Israel?”. Jag tänkte: ”Vet de inte varför Israel är viktigt, i Skriften, för oss som kristna?” säger hon.

Hon började reflektera kring hur hon själv skulle svarat på samma fråga och insåg att vetskapen fanns där djupt inom henne, men att hon inte kunde sätta ord på den. Hon kunde inte riktigt formulera varför Israel var viktigt. Det fick ett nytt slags engagemang och intresse för Israel att vakna.

– Jag ville förstå mer, kunna hålla ett samtal utan att vara rädd för vilka frågor som skulle komma.

– Samtidigt började jag känna ett större ansvar för det här, säger hon.

”Ligger på Guds hjärta”

I samma veva vaknade också en större längtan efter Guds ord och hon började också läsa Bibeln mer.

– När jag började läsa Bibeln mer växte min kärlek till Gud. Samtidigt växte också kärleken till Israel, berättar hon.

Hon tror att det finns ett samband här emellan:

– När man förstår Israels plats i Guds ord är det som att Bibeln öppnar sig, säger hon.

– Det gör den, när vi förstår att våra andliga rötter är judiska, att Jesus var jude. Både Jesus och Paulus predikan får en djupare mening, när man förstår den judiska bakgrunden. För mig blev det väldigt tydligt att mitt Israel-intresse hör ihop med min Gudsrelation. Att Israel ligger på Guds hjärta. När man förstår att Israel och det judiska folket har en viktig roll i frälsningsplanen för hela världen.

Startade Instagram-konto

Hennes sökande efter kunskap ledde henne att börja läsa ännu fler böcker om Israel, lyssna till poddar och youtube-klipp på fritiden. Det blev en fördjupning både i Guds ord och i Israels historia.

Efterhand kände hon också ett behov att kunna dela med sig av denna kunskap, att hitta en kanal ut ifrån sitt eget liv. Då kom hon på att hon skulle kunna starta ett Instagramkonto.

– Jag tänkte: ”Jag kan posta lite grejer och få Israel på folks näthinna, påminna människor i deras vardag, så att Israel kommer upp som samtalsämne”, säger hon.

– Jag ville ge människor, inte minst dem i min egen ålder, en annan bild och försöka sända en signal om att Israel är viktigt.

Bra respons

Efter att hon gjorde adventskalendern för två år sedan har hon därför fortsatt att lägga ut inlägg, från sitt eget liv, vad hon läser, tänker på eller stöter på om Israel. I december presenterade hon också hela det hebreiska alfabetet. Hittills har hon fått mycket bra respons.

Hennes råd till dem som vill lyssna till henne är att gå till Bibeln för att upptäcka Israel:

– Ge dig till Guds ord; när du gör det kommer du att upptäcka Israel. Då kommer du förstå berättelsen, att judarna är utvalda som folk, att landet är utvalt och att Jerusalem är den stad dit Jesus, Messias, ska komma tillbaka.

– Och du kommer förstå att vi som kristna, genom vår tro, har fått del av löftena. Det kommer att berika dig.