En tillfällig paus i striderna mellan Israel och Hamas började kl. 07.00 i fredags förra veckan och samma dag kl. 16 överlämnades den första gruppen med 13 kidnappade israeler.

Två anhöriga till gisslan som hålls av terrorgruppen Hamas besökte i förra veckan Sveriges riksdag, samt träffade regeringen och svenska medier.

40-åriga Moran Stela Yanai hålls som gisslan av Hamas i Gaza. Hennes bror Leon Yanai var en av dem som förra veckan besökte Sverige.

Moran befann sig på en stor musikfestival i Israel när Hamas genomförde terrorattacken.

Ett videoklipp som spreds i sociala medier visade senare hur hon befann sig i Gaza och bad för sitt liv. Yanai satt på marken och såg skräckslagen ut av alla nedsättande uttalanden om judar runt omkring henne – en av många hemska videor som hånfullt har lagts ut på nätet efter blodbadet, ofta uppladdade från offrens egna mobiltelefoner.

Moran var smyckesdesigner och hoppades kunna sälja produkter på musikfestivalen som utsattes för Hamas massaker.

Under sitt Sverigebesök uppmanade Leon Yanai den svenska regeringen att göra något åt situationen.

Svensk anknytning

Även göteborgaren Rita Lifshitz, vars svärfar Oded är fast i den terrorstämplade gruppens klor, besökte riksdagen. Rita kom med båt från Grekland till Israel på 1980-talet, blev förälskad i landet och flyttade till kibbutzen Nir Oz nära gränsen till Gaza, där hon träffade sin man.

När Ritas 85-åriga svärmor Yocheved Lifshitz efter 16 dagar som gisslan i Gaza frigavs den 23 oktober tog hon handen på en av de maskerade Hamas-terroristerna med maskingevär som hade hållit henne fången och sa: ”Shalom.”

Vid den efterföljande presskonferensen berättade Lifshitz, sittande i en rullstol, att angriparna dödade och kidnappade både gamla och unga utan någon åtskillnad.

Hon bands fast vid en motorcykel och kördes till Gaza medan motorcykelföraren slog henne med en träpåk. De stal även hennes klocka och smycken.

Hon fördes sedan under jorden och gick kilometervis i våta tunnlar i två eller tre timmar tills de nådde en stor hall.

Tillståndet för hennes man Oded, 83, är oklart. Deras hem har brunnit ner till grunden. Noya Dan, en 12-årig autistisk flicka som var granne till familjen Lifshitz, hittades död tillsammans med sin 80-åriga mormor. Oded hade lärt Noya att spela piano.

Mardrömmen fortsätter att upprepas i hennes sinne, sa Yocheved Lifshitz på presskonferensen.

Försenad ett dygn

Överenskommelsen om vapenvila som inleddes på fredagen skulle egentligen ha inletts på torsdagen men försenades ett dygn. En talesperson för Qatars utrikesministerium bekräftade den tillfälliga vapenvilan liksom premiärminister Benjamin Netanyahus kansli, som beskrev hur Israel hade fått en ”första” lista över namn på bortförda som förväntades bli fria, rapporterar The Times of Israel.

Även terrororganisationen Hamas deklarerade att en vapenvila skulle träda i kraft på fredag morgon och pågå i fyra dagar. ”Inom fyra dagar kommer 50 att släppas”, sa Hamas och bekräftade information från Israel om att 150 fängslade palestinska terrorfångar skulle friges i utbyte mot den israeliska gisslan.

Avtalet, som förhandlades fram av Qatar och USA, innebar att Hamas släpper 50 israeliska kvinnor och barn som de tog som gisslan den 7 oktober, under en period av fyra dagar i utbyte mot en paus i striderna under dessa dagar.

Avtalet möjliggjorde även ett inflöde av bränsle och humanitära förnödenheter till Gaza. Vapenvilan är den första sedan Hamas utlöste kriget för snart åtta veckor sedan då terrorister härjade i södra Israel och massakrerade omkring 1 200 människor, de flesta av dem civila, och tog 240 som gisslan.

10 frigivna per dag

Egyptiska tjänstemän berättade för Wall Street Journal att orsaken till förseningen var att Hamas inte lyckades med att tillhandahålla en fullständig lista över namn på gisslan som skulle släppas och då Hamas inte hade skrivit under avtalet.

Israel hoppas att fler ur gisslan kan släppas av Hamas än de 50 som anges i avtalet. Hamas har sagt att de kommer att använda vapenvilan för att försöka hitta fler kvinnor och barn som hålls i olika celler, och parterna är överens om att varje ytterligare 10 frigivna ur gisslan innebär ytterligare en dag med vapenvila. Israeliska tjänstemän tror att terrorgruppen potentiellt kan hitta ytterligare ett 30-tal israeliska mödrar och barn, skriver The Times of Israel.

Efter att ha tagit emot bevis på att de frigivna är de israeliska medborgare som överenskommelsen gäller, kommer Israel att släppa de palestinska fångarna.

Israel avser att använda pausen i striderna för att planera för krigets nästa steg. Israels krigskabinett har lovat att fortsätta med sin målsättning att förstöra Hamas och säkra återvändandet av alla gisslan när vapenvilan upphör.

Hamas-ledare måltavlor

Enligt en anonym egyptisk källa som citeras på den Londonbaserade nyhetssajten Al-Araby Al-Jadeed kommer Hamas även att släppa 23 thailändska gisslan efter iransk medling mellan den palestinska terrorgruppen och Bangkok.

Thailand uppger att de tror att 26 av landets medborgare fördes bort den 7 oktober.

Denna överenskommelse är separat från den tillfälliga vapenvilan mellan Israel och Hamas.

Premiärminister Benjamin Netanyahu betonade att vapenvilan med Hamas inte gällde Hamas-ledare utomlands och betonade att han hade "instruerat Mossad att agera mot Hamas chefer var de än är.” Försvarsminister Yoav Gallant upprepade Netanyahus varning.

Samtidigt som delar av gisslan släpptes fördömde Europaparlamentet Irans sätt att använda gisslan för att nå sina mål. Europaparlamentet fördömde försämringen av människorättssituationen i Iran och uppmanade till frigivning av godtyckligt fängslade aktivister och utländska medborgare.

Johan Floderus, en ung svensk EU-diplomat, greps till exempel på Teherans flygplats i april 2022 i samband med en privat turistresa med vänner.

Iranska myndigheter har anklagat Floderus, som hålls fängslad i Evinfängelset, för spionage, en anklagelse som regimen ofta använder för att motivera arresteringar av utlänningar och dubbla medborgare.

Iran har även den svensk-iranske läkaren Ahmadreza Djalali som gisslan. Djalali greps 2016 under ett akademiskt besök i Iran och dömdes till döden i oktober 2017 anklagad för spionage för Israel.