En som har handlat med LP-skivor sedan 13-årsåldern är Per Faeltenberg; intresset har aldrig svalnat. Han är just hemkommen från världens största LP-mässa i Nederländerna. Skåpbilen var fullastad med skivor på vägen dit för att säljas. På hemvägen var bilen lika full, men nu med nyinköpta plattor att sälja vidare i Älmhult eller i nätbutiken. Butiken heter Hot Stuff och är södra Sveriges största LP-butik. Hit kommer kunder från hela världen även om mycket av handeln sker på nätet.

– Att bara driva butiken skulle inte fungera. 90 procent av omsättningen kommer från postorder, berättar Per Faeltenberg för Inblick.

Butiken har han mest för att det är trevligt att träffa folk och för att den uppskattas av stammisarna i närområdet.

– Det är inte bara att vi servar med en tjänst, utan butiken ska också vara en upplevelse.

Triggar samlarnerven

Det är inte bara skivorna i sig som lockar, utan också jakten på dem. Och det är skivor som bara finns i små upplagor som triggar samlare mest, enligt Per.

– Det är inte bara att äga skivan utan också äventyret. Det kan komma kunder från Hamburg för att få tag på en skiva de inte hittat någon annanstans.

Speciellt på sommaren fylls butiken av utländska kunder. Tyska, danska och nederländska turister planerar semestern så de kan göra ett stopp i Älmhult.

– Det finns även de som åkt från USA och England bara för att handla hos oss i Älmhult.

För långväga kunder som vill rota i skivbackarna mer än en dag finns ett samarbete med Ikea Hotell för rabatterade övernattningar.

Per tror att det finns flera anledningar till att intresset för LP-skivor kommit tillbaka och växt de senaste tio åren.

– Alla trender kommer och går och det kommer också motreaktioner. Först kom LP och sedan cd och därefter piratlösningar för att ladda ner musik och nu sist Spotify och YouTube.

En livsstil

– Men musik är mer än att ha bakgrundsljud när man kör bil. I mångas liv, speciellt för yngre, är musiken en livsstil och en del av identiteten. Att bara ha musiken i mobilen är inte tillräckligt.

Per berättar att folk vill ha något som de kan hålla i och titta på, som ett LP-omslag. Det finns också de som tycker att ljudet är bättre på LP-skivor.

– Hur ljudet upplevs är subjektivt. De som är teknikinriktade med dyra musikanläggningar, en stor skara av dem säger att det inte kan låta bättre än på LP.

Även om många kunder är samlare som letar efter värdefulla skivor, finns det också de som rotar i fyndbackarna där det går att hitta tre skivor för 100 kronor.

Intresset tror Per kommer att finnas kvar, enligt honom är det ingen fluga.

– Vi kommer inte att komma upp i den nivå som vi varit på, utan intresset och försäljningen kommer att stanna där det är idag.

Ingen genre som är mer efterfrågad än någon annan?

- De som är musiknördar, de djupdyker i allt möjligt.

Udda skivor värdefulla

De mest värdefulla skivorna är de som är lite udda. Det kan vara plattor som inte slog igenom när de gavs ut och som gjordes i liten upplaga, men som upptäckts nu och visar sig vara värda att lyssna på och till och med är väldigt bra.

– Det kan också vara någon som spelat i ett okänt band tidigare som sedan slagit igenom. Ett exempel är Eric Clapton. De finns de som letar efter musik från hans första band.

Per köper inte bara skivor på mässsor, utan alla möjliga människor hör av sig för att kolla intresset för sina samlingar.

– I antal så är det fler äldre kunder som kommer. De kanske ska flytta från sin villa eller någon annanstans. Det mest givande är när någon har samlat länge.

Per märker av den nya trenden med att ”dödstäda”, att de lovat sina barn att de inte ska behöva ta hand om sakerna.

– Någon kan ringa och säga: ”Jag har 2 000 skivor och har bestämt mig för att bara behålla 200.”

De flesta kommer med förhoppningen att tjäna en hacka, men oftast blir det inte så.

– Men det kan även vara tvärtom, att det som vid första anblicken ser ut som skräp kan innehålla guldkorn. Det är de ovanliga skivorna som är värdefulla.

Den dyraste skivan som sålts är en med Beatles. Den köptes av Paul McCartney.

– Vad han gav är hemligt, men han är ju miljonär.