242 blå och vita ballonger vajar runt statyn Poseidon på Götaplatsen vid Avenyn. På marken ligger lika många fotografier av de barn, ungdomar, kvinnor, män och gamla som rapporterats saknade och som tros hållas som gisslan av Hamas. Över varje fotografi står ”Kidnappad”, personens namn och ålder. Små stenar håller fast fotografiet, som är knutet till varje ballong.
– Det är en tyst manifestation för de kidnappade, säger Allan Stutzinsky, ordförande i Judiska församlingen i Göteborg, som står bakom arrangemanget.
– Vi bestämde att hålla den med kort varsel och utan officiell annonsering. Vi har bara riktat oss till slutna grupper. Men det är många som har kommit hit trots det, konstaterar han.
Ändå tror han att det är flera ur den judiska församlingen som inte vågade komma.
Känner sorg
Drygt två hundra personer är på plats och står eller går omkring Poseidon på Götaplatsen. Några står i klungor, vissa av dem sjunger, andra vandrar mellan fotografierna. En man, som är inlindad i Israels flagga, ropar också något på hebreiska.
– Det är bra att världen ser att de inte är glömda. Människor ska inte heller behöva vara ensamma med sina känslor, fortsätter Allan Stutzinsky.
Själv känner han en stor sorg, men också en vrede. Den svenska regeringen har gjort en del för att stödja, men hotbilden mot judarna i Sverige upplevs just nu som stark av dem själva. Säkerhetsproblemen för Sveriges judar är stora, menar han.
– Vi närmar oss samma situation som på 1930-talet. Judisk egendom och judiska institutioner kan vara i fara när som helst, säger han.
Förlorade vänner
Någon som också är bestört är Amos Algani, som är på plats och som säger att han vill representera den israeliska gruppen i Göteborg. Tre av hans vänner mördades i Hamas attack den 7 oktober.
– Jag var på de här kibbutzerna senast i somras och träffade de här människorna. De ville bygga ett samarbete, som leder till fred. Hur kunde man komma på att göra så här mot dem? frågar han med sorg i blicken.
Han säger att det som hänt efter den 7 oktober är hemskt, också för civilbefolkningen i Gaza, men att han tycker att många nu börjat se på kriget med ett öga.
– Vi måste se till bakgrunden, varför det blivit krig, säger han.
”Får inte hända igen”
På plats vid Götaplatsen är också företrädare för några Israel-organisationer i Sverige, bland annat Jörgen Knudtzon, som är ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel i Väst. Han säger att han känner en förtvivlan där han står och ser ut över manifestationen.
– Jag är förtvivlad över de 242 som är kidnappade. Jag är också förtvivlad över läget i Sverige. Här, vid den här manifestationen, är det lugnt, men om man skulle organisera en demonstration skulle det kräva ett enormt säkerhetspådrag just nu. Den andra sidan, däremot, kan stå oemotsagda med palestinska flaggor och skrika ”vi ska slakta dem (judarna)”. Det är ett hot mot demokratin i Sverige, säger han.
Han menar att Sverige står för en ”förljugenhet” när det gäller konflikten, om man blickar tillbaka.
– Man har vetat om Hamas och att det är en terrororganisation, men man har inte gjort något åt det. Varje gång Hamas har attackerat Israel och det blivit konflikt eller krig har man krävt ett stopp, så att Hamas sedan kan börja om igen. Det får inte hända denna gång.
Manifestationen vid Götaplatsen tycker han samtidigt känns fin.
– Men den ska kopplas till det enorma säkerhetsarrangemang judarna måste ha här i Göteborg för att existera och leva, avslutar han.