En man som utkämpat krig mot Ryssland och president Putin, i tre år, för att försvara sin nation och sitt ukrainska folk. Flera bedömare har kallat händelsen ett nytt 11 september.

Hur händelsen kommer att påverka utvecklingen återstår nog att se. Tolkningarna går isär. De flesta är överens om att Trump och Vance betedde sig illa i sättet de tillrättavisade Zelenskyj på. Vissa andra menar att den ukrainske presidenten inte förstod sin roll i det politiska spelet och att han inte hade råd att säga sitt hjärtas mening.

Efter haveriet i Ovala rummet befinner sig världen i en diplomatisk härdsmälta. Anklagelserna och kraven på Volodymyr Zelenskyj fortsätter med oförminskad styrka. Trumps nationella säkerhetsrådgivare pekar ut tre krav på Ukraina. För det första måste Zelenskyj uttrycka att han ångrar det som hände och framföra en ursäkt till president Trump, för det andra skriva på mineralavtalet och för det tredje vara redo att delta i fredssamtal.

På en presskonferens den gångna veckan fortsatte Trump med indirekta hot mot Zelenskyj och sa: ”Kanske är det någon som inte vill ha ett avtal, och om någon inte vill ha ett avtal tror jag inte att den personen är kvar så länge. Den personen kommer inte att bli lyssnad på särskilt länge.” Dessutom kommer beskyllningar både från Trump och Ryssland att Zelenskyj hotar att dra världen in i ett tredje världskrig. President Trump meddelar också att USA nu gör en paus i sitt militära stöd till Ukraina. Tillbakadraget stöd spelar enbart Ryssland i händerna.

Den ukrainske presidentens svar på de ständiga påhoppen från Trump-administrationen har varit lite mer lågmäld och diplomatisk än tonen som rådde mellan ledarna vid mötet i Ovala rummet. Han skrev: ”Vi arbetar tillsammans med USA och våra europeiska partners och hoppas verkligen på USA:s stöd på vägen mot fred. Fred behövs så snart som möjligt.”

Europa ställs också inför en kraftig utmaning på flera fronter. Jag håller med USA om att det är dags att Europa betalar för sin säkerhet. Men det verkar bara vara en del av USA:s agenda. Om höjda tullar dessutom införs mellan Europa och USA, försvåras den gemensamma handeln. Det ekonomiska argumentet är bara en del av historien. Under 80 år har USA byggt upp ett förtroendekapital i Europa, förtjänat genom beslutsamt ledarskap. Det förtroendekapitalet är nu i fara på grund av svängiga politiska utspel, självcentrerat ledarskap och havererad diplomati. Ovanpå det, kraven på en offentlig ursäkt och större tacksamhet från ett land som kämpar för sin överlevnad. Det anständiga vore att Trump tackade Ukrainas folk och dess president för att de med vapen i hand skyddar folkrätt och demokrati.

USA verkar ha bytt sida och ställt sig tillsammans med Putin och Ryssland. Om det skulle visa sig vara verkligheten, håller den politiska världskartan på att skrivas om. Den politiska härdsmälta som råder spelar inte bara Ryssland i händerna, utan också Kina som ligger i bakgrunden och applåderar utvecklingen.

Kan det vara så att världen är på väg in i ett profetiskt skeende som beskrivs i Matteus tjugofjärde kapitel när Jesus säger: ”Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att inte bli skrämda. Ty detta måste hända, men därmed har slutet ännu inte kommit. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike …” Det är inget nytt, men nu lyfts det till en helt ny nivå.

Nya konstellationer bildas mellan stormakter och gamla konstellationer skrotas. De dåliga diplomatiska relationer som nu råder mellan Europa och USA har inte förekommit på 100 år. Att Ryssland och USA skulle stå sida vid sida är en total överraskning och de som vinner på den politiska härdsmältan är Kina.