Omvändelsen blir starten på något nytt, därför att tron på Jesus förvandlar. Den ökade kriminaliteten i Sverige är ett relativt nytt fenomen i förhållande till hur det sett ut i många länder långt innan den blev ett faktum i vårt land.

Dagen då Olof Palme sköts på öppen gata den 28 februari 1986 var en milstolpe. Jag minns fortfarande exakt var jag befann mig när nyheten om Palmes död annonserades ut i radio. Den tiden känns overklig med tanke på hur det ser ut i Sverige idag. Problematiken med fulla fängelser, ökat våld, dödsskjutningar och sprängningar är vardag. Visst hör vi expertis som uttalar sig om mindre våld i perioder och att skjutningarna minskar, men problemet kvarstår.

Samhällsklimatet är hårdare, mera riskfyllt och oberäkneligt på grund av ökad våldstendens speciellt i våra städer. Kriminaliteten har blivit en del av samhället. Den kriminalitet som tidigare var aktiv i andra länder visar nu sitt ansikte även i Sverige. I veckan som gick tog jag del av en intervju med Michael Franzses som Greg Laurie (huvudperson i filmen ”Jesus Revolution”) gjorde i februari 2025. Franzses är son till den kände maffiabossen John Franzses. Familjen är ett kriminellt nätverk kallat Colombo, en av de fem kriminella familjerna i New York. När Michaels far John dömdes till 50 års fängelse blev Michael introducerad i familjens kriminella verksamhet. Själv fick han senare ett straff på tio år där han satt isolerad i över två år. I fängelset fick Michael en bibel och efter en tid tog han emot Jesus. Han lämnade det kriminella livet (inte utan risker för sitt liv), gifte sig med en kristen kvinna och har idag en fin familj.

Idag, 30 år senare, är han fortfarande en kristen 72 år gammal (en förkortad historia av en maffialedares liv). Under intervjun konstaterar Franzses att alla unga kriminella män han mött i fångenskap kommer från trasiga familjer med en frånvarande pappa. Han menar också att mansidealet har en stor påverkan på hur dessa unga män formas. Michael berättar att han reflekterat över frågan ”vad är en man?”Genom läsning av Nya testamentet såg han Jesus – hans karaktär, att han dog i människans ställe och hur han mötte människor. Den före detta maffiabossen Franzses menar att Jesus är den ultimate mannen.

I forskningsprojektet ”Vägen ut ur gänget” som gjordes 2019 av Torbjörn Forkby, Henrik Örnlind och Jari Kuosmanen framkommer samma sak. I princip samtliga av de 20 männen de intervjuade berättade om en tuff uppväxt när det handlade om den egna familjen och negativa erfarenheter inom skolan. Alla intervjuade menade att upplevelser av att inte ha en trygg hemmiljö, och att inte kunna leva upp till resultat i skolan, gav en vilja att hävda sig. Manlighet i gängen förknippades med tuffhet, styrka och att aldrig backa. Broderskap och tillhörighet är till en början värden som den unge kriminelle uppskattar. Tills den kriminella världen visar sitt rätta ansikte.

Vi kan i princip dra samma slutsats idag som för 30 år sedan. Stabila familjer med närvarande föräldrar är det starkaste vapnet mot att unga fastnar i kriminalitet.

Etniskt utanförskap är en orsak som ökat i betydelse för att unga ska hamna i kriminalitet, men även dessa familjer måste ta ansvar för sina barn. De flesta som hamnar i kriminalitet är unga män som behöver nya mansideal och vuxna, vilka kan ge dem självförtroende och utmaningar som överglänser den kriminella miljön. Men framför allt måste vi i Sverige ge familjen den respekt den kräver och lyfta upp den som det bästa redskapet för att forma män som inte hamnar i kriminella miljöer. Kanske Jesus kan vara en nyckel, men då måste han respekteras och få ta plats.