Ben Gurion invandrade som ung jude till det land som skulle bli Israel. Han levde med drömmen om ett eget hemland för det judiska folket. Den 14 maj 1948 proklamerade han staten Israel som en självständig stat och ett nationalhem för det judiska folket. I hans enkla hem på kibbutzen Sde Boker i Negevöknen kan man fortfarande läsa de profetiska bibelord som han klistrat upp på sitt skrivbord. Han såg orden och levde med drömmen och fick själv vara en del av att förverkliga den.
Den 28 augusti 1963 höll Martin Luther King sitt berömda tal ”I have a dream” mot rasdiskriminering och segregation, under en demonstration som samlade runt 200 000 människor. Han stod framför Lincolnmonumentet i Washington D C. I talet förklarade han sin vision om en framtid där svarta och vita lever som jämlikar och hänvisade bland annat till Bibeln. Detta sägs vara ett av den amerikanska medborgarrättsrörelsens viktigaste ögonblick. 1968 mördades han, troligtvis för drömmen om människans lika värde. Han fick inte se drömmen förverkligad med sina egna ögon, men drömmen höll honom aktiv.
En nation utan en framtidsdröm kommer inte att lyckas med att skapa ett tryggt land för sina medborgare. De som leder en nation måste se något som blir en drivkraft för dem att bryta dödlägen, låsta positioner och förändra situationer. Utan drömmar och visioner går folket vilse.
Det är livsviktigt för människor att ha drömmar; de är en drivkraft som tar oss framåt och igenom tider av prövningar och svårigheter. Drömmar och visioner ger energi, kreativitet, idérikedom och handlingskraft att göra skillnad.
Hela mitt liv har jag levt med en dröm. Den har gått i vågor, prövats, ifrågasatts, gått igenom tider av träda och tider av kreativitet och förverkligande. Den föddes i mitt hjärta redan när jag var nyfrälst och har följt mig fram till idag. Drömmen om ett förvandlat land och folk lever fortfarande. Jag kan inte säga att den gått i uppfyllelse, men den driver mig att fortsätta.
Idag trendar Jesus. I början av 2025 pekade Ungdomsbarometern ut Jesus som trend. Samhällsprofeterna talar om en ny Jesustid. Undersökningen ”The Open Generation" säger att 13-17-åringar talar gott om Jesus och att över 60 procent av ungdomar är mer intresserade av kyrkan efter pandemin. Fler ungdomar vill konfirmera sig och många kyrkor har stora konfirmationsgrupper.
Samtidigt reser sig en ny generation av unga kristna upp i Sverige. De brinner och tror, de är djärva och frimodiga. De räds inget, de satsar stort för att vinna. Unga röster hörs som talar om en kommande väckelse. De bär på drömmar.
SVT:s ”Aktuellt”rapporterade att Jesus kan bli årets influenser. En influenser är en person som använder sig av sitt nätverk av följare för att nå ut med sitt budskap och marknadsföra sin produkt. En intressant koppling. Om Jesus blir årets influenser kommer han att använda sitt nätverk, den kristna församlingen, för att nå ut med sin produkt, Bibelns budskap. Det är en utmaning till kyrkan. Det är dags att komma upp ur våra traditionella hjulspår och ut ur våra boxar och färdiga mallar. Vi måste våga tänka utanför boxen. Vår uppgift är att ”bygga lador”som kan ta hand om skörden av nyfrälsta och drömmande människor.
Det är en ung rörelse på väg. Om vi lärt oss av historien från vår egen unga tid, då ger vi de brinnande unga utrymme, skapar förutsättningar för dem och släpper våra tyglar. De måste få springa. Jag hör deras drömmar och ser deras passion.
Detta är min sista ledare som chefredaktör för tidningen Inblick. Min tjänst avslutas och andra tar vid. Nästan sex spännande och fantastiska år med möjligheten att uttrycka sig i skrift, skapa opinion, ge politiska analyser i ledare, påverka, debattera, undervisa, utmana och uppmuntra. När jag funderade över vad jag ville ge som slutord via Inblick kom orden: ”Sluta aldrig drömma.” Fortsätt framåt, det blåser nya friska vindar. Det är väckelseluft i landet.