På flera platser är denna fina tradition tyvärr historia, och får Centerpartiet och dess nye partiledare Muharrem Demirok som han vill kommer sommarlovet så som vi känt det i generationer snart att vara ett minne blott.

Centerpartiet söker finna sig själva efter åren med Annie Lööf vid rodret. Enligt SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein fyller partiet nämligen inte längre någon egentlig funktion. Betänk att Annie Lööfs projekt om den breda mitten fallerade miserabelt. Nu är partiet på väg att bli en mintgrön ö i Stockholms ström som inte vet vilken sida av verkligheten de ska stödja. Regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, är fortfarande uteslutet. Då återstår för Demirok att styra skutan vänsterut och bli ett litet stödhjul till en rödgrön regering med starka inslag av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Ur de ruiner Annie Lööf lämnade efter sig på den svenska landsbygden ska nu Demirok bygga något nytt. Än så länge har det, åtminstone enligt SVT:s opinionsmätning, inte gått något vidare, då han är klart sämst i hela riksdagsklassen när det kommer till det för politiker livsviktiga förtroendet. Demirok ligger hästlängder bakom avgående språkröret Per Bolund och kritiserade Märta Stenevi, båda Miljöpartiet. Det säger lite om det dilemma han står inför. Fyra procent har förtroende för honom.

För att råda bot på detta elände och träda ur radioskuggan denna regniga sommar kom han på den geniala idén att ge sig på ett av de få goda inslag som ännu finns kvar från det svenska bondesamhällets dagar, nämligen ett evighetslångt sommarlov. Demirok har kanske tyvärr aldrig varit på en slåtteråker en ljummen sommarkväll vid en vacker insjö i vårt avlånga land, eller fått möjlighet att uppleva det som för många är en svensk sommar. Det är förståeligt att de som av olika anledningar inte har möjlighet att vara hemma med barnen upplever sommarlovet som jobbigt, dyrt och otidsenligt, och det är nog dessa röster som det nya Centern hoppas appellera till.

Jag vill dock slå ett slag för sommarlovet. Det är nämligen viktigt för både barn och lärare att de får en chans att ladda batterierna och hämta kraft i årets skönaste tid, så att de när hösten knackar på dörren kan ta sig an skolans måndag och arbetsvecka. Bristen på kunskap i den svenska skolan är ett stort problem som behöver åtgärdas. Det torde dock inte vara brist på antal timmar i skolan som är problemet, utan vad barnen lär sig de timmar de är där. Hade fler lektionstimmar varit lösningen hade problemet varit löst för länge sedan.

Lärarna är även de värda sitt sommarlov och de gör onekligen ett fantastiskt jobb, men för stora barngrupper, flummig pedagogik och dålig disciplin avhjälps inte genom Demiroks och Centerns förslag att avskaffa sommarlovet och göra det lika kort som en industrisemester.

Anita Hegerland sjöng; “Mitt sommarlov, vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli, då är man ledig hela långa dan, och alla människor vill ut på landet och nästan ingen vill vara kvar i stan.” Den sanningen lever än i dag och frågan är vad som blir kvar längst: tio veckors sommarlov, Demirok som partiledare eller Centerpartiet som riksdagsparti. Det lär framtiden utvisa.