Samuel Jacobson har bytt namn två gånger under sitt liv. Som barn i Irak hette han Samir, under tiden i USA hette han Sam och nu bor han i Sverige och heter Samuel.

Bättre än andra

– Jag föddes i Irak och är yngst av sju syskon, fyra systrar och två äldre bröder. Jag var ett älskat och bortskämt barn och mina föräldrar klädde mig i de bästa kläderna. Jag utmärkte mig som en duktig student och hade toppresultat i skolan. Jag trodde att jag var bättre än alla andra från dag ett, berättar Samuel.

Hans familj var kurder och som barn var Samuel en praktiserande muslim som läste Koranen, bad, fastade och firade Ramadan. Under Samuels barndom var Saddam Hussein landets ledare – en tid med spänningar och krig mellan Iran och Irak. När kriget var slut 1988 ville Samuels pappa att familjen skulle lämna Irak.

– Pappa sa att det inte var tryggt att stanna kvar. Familjen smugglades till Turkiet med falska pass och kom så småningom till Sverige.

– Först kom min familj och senare kom jag, säger han.

Sverige och frihet

Den då 16-årige Samuel såg fram emot att komma till Sverige och friheten. Ett land utan krig där man kunde leva som man ville.

– Redan som barn var jag attraherad av pojkar, och under tiden i Irak hade jag några homosexuella upplevelser. När vi lämnade Irak visste jag att jag var gay. Jag tänkte att jag i Sverige skulle kunna leva ut min homosexualitet.

Samuel trodde att svenskarna älskade invandrare och han förväntade sig att välkomnas med blommor.

– Så blev det ju inte. Jag togs emot av polisen och skickades till en flyktingförläggning i Kiruna. Efter ett år fick jag uppehållstillstånd. Sedan flyttade jag till Stockholm.

Samuel var boksmart och det gick bra för honom i gymnasiet. Han gick på gayklubb, träffade en pojkvän och kunde leva som han ville, men han var ändå inte lycklig.

– Det var tufft att gå från att vara stjärna i Irak till att vara en osynlig svartskalle i Sverige och det var svårt att vara homosexuell. Jag fick gömma min läggning för att inte vanära familjen.

Eftersom det var en så stor del av min identitet att vara gay blev det jobbigt med det traditionella i min kultur, att gifta sig och skaffa barn, berättar han.

Flytt till USA

Samuel såg inte något fel med att leva som gay. När han var 27 år ville han inte längre kompromissa. Han hade pojkvän och ville leva helt öppet, men han ville inte såra sin familj och bestämde sig därför för att flytta till Los Angeles.

– Det första jag gjorde när jag kom till USA var att byta namn från Samir till Sam Jacobsson. Jag tänkte att det var lättare att vara förknippad med Sverige eftersom svenskar har ett gott rykte i USA.

Sam Jacobson hamnade i mäklarbranschen och lyckades snabbt att avancera. Han blev toppmäklare på kort tid och sålde fastigheter åt kändiseliten.

Han hade sin drömpojkvän, levde den största frihet han kunnat drömma om, hade den största framgången och rörde sig fritt i Los Angeles kändiselit.

– Jag var oerhört stolt över min homosexuella läggning. Vid QX Gaygala 2017 tog jag emot Lalehs pris för låten ”Bara få vara mig själv” eftersom hon inte själv kunde göra det. Där höll jag ett tal och kom offentligt ut som homosexuell, säger han.

Hans pojkvän var miljardär och Samuel åkte privatjet. 2016 fick han priset som toppmäklare nummer 24. Hela hans ”to do list” var uppfylld och ändå mådde han dåligt och var inte lycklig. Sam gick till psykologer och psykiatriker och fick olika diagnoser. Medicinerna han fick tog han i cirka femton år utan att bli bättre.

– Vid ett tillfälle hade min pojkvän en fest för kändiseliten i LA. Då pratade jag med en ung kille, som berättade för mig att han lämnat sin homosexualitet och gett sitt liv till Jesus. Jag tyckte synd om honom och tänkte: ”Stackars människa, Varför har du lämnat den du är?”

Det korta samtalet sådde dock ett frö i Samuel och berörde något inom honom som han ännu inte var klar att processa.

Kontakt med mamma

2015 dog Sams mamma av cancer.

– Hon var min bästa vän och efter hennes död rasade hela min värld. Jag blev helt uppfylld av att få prata med henne igen. Jag reste till Thailand i tre veckor och sökte olika metoder som kunde hjälpa mig att få kontakt med henne.

Sam sökte i yoga och tarotkort, gick på hypnos, utövade transcendental meditation med ett eget mantra, gick till astrolog, träffade en Lifecoach som jobbade med honom och gjorde andliga övningar.

– Under tiden jag gick till min Lifecoach fick jag sälja ett fem miljoner dollars-objekt. Detta satte fart på min karriär och Life-coachen sa att andarna hade hjälpt mig.

Trots att karriären blomstrade och pengarna rullade in var Sam inte lycklig och tanken på att få kontakt med mamma släppte honom inte.

Livsfarlig drog

– Då tipsade en vän mig om en retreat, ayahuasca. Han berättade att det kunde hjälpa mot ångest och att man kunde bli av med trauma.

Samuel berättar att detta är en kändisdrog och att många tar del av ayahuasca-retreater där man dricker en narkotisk drog. Drogen framkallar kräkningar som ska driva ut det onda och kan även ge syner och en större klarhet.

– Ayahuasca är livsfarligt, jag var mycket nära att dö av den.

– Min systerdotter Vala, som var i Sverige, levde i ett gravt drogmissbruk och hade gjort flera självmordsförsök. Jag ringde och bad henne komma till USA för att göra ceremonin tillsammans med mig. Hon kom och vi satt i en stor ring tillsammans med tolv, tretton andra deltagare.

– Ceremonin startade med att alla fick berätta varför de var där och vad de ville ha hjälp med, berättar Samuel. Alla hade sina önskningar och behov som de redovisade för shamanen, the High Priest.

– När frågan kom till Vala svarade hon att hon ville veta sanningen. Jag blev förvånad över hennes svar eftersom jag visste alla praktiska behov hon hade.

Hörde röster

Ceremonin startade och efter tjugo minuter upplevde Samuel en tydlig kommunikation med andarna. Han hörde ingen röst men upplevde den telepatiskt. En exakt bild av hans mamma framträdde; idag vet han att denna upplevelse var demonisk.

– Rösten sa att Vala var mörkrets barn och uppmanade mig att bryta all kontakt med henne. Jag däremot var ljusets barn.

Samuel blev mer och mer framgångsrik. Det sista huset Samuel visade en klient var ett hus i Malibu som den amerikanska sångerskan Beyoncé bodde i och huset kostade ca 50,000,000 dollar. Detta blev en bekräftelse för honom på att ceremonierna var verksamma och att han fått hjälp av andevärlden.

– Jag gjorde tolv seanser och varje gång hörde jag samma sak: ”Gör dig av med Vala.”

Den åttonde ceremonin blev den sista Vala var med på. Då skulle ledaren driva ut mörkret ur henne med musik och besvärjelser.

– Vala skrek sluta! Hon krossade musikinstrumentet och slog shamanen. Detta skulle enligt andemakterna vara en bekräftelse på att hon hade med mörkret att göra och att jag skulle bryta kontakten med henne.

Efteråt bröt Samuel och Vala kontakten helt och hon reste hem till Sverige. De sista ceremonierna Samuel gjorde fungerade dock inte på samma sätt som tidigare.

– Allt var helt dött, inga syner och inga röster. Under 25 år hade shamanen inte sett något liknande. Jag mådde inte bättre psykiskt och var fortfarande deprimerad.

Vala förändrades

Efter en tid började Samuel och Vala prata igen.

– När jag frågade henne hur hon mådde sa hon att hon mådde väldigt bra. Hon berättade att Gud är på riktigt. Jag tänkte att det var bra att någon hjälpt henne och öppnat hennes andliga ögon.

Vala berättade att hon hade bett för Samuel under den tiden när han gjorde sina sista ceremonier ayahuasca, de som inte fungerade längre.

– Jag vet att vi har en Gud, sa hon.

Vala köpte en Koran och började gå till moskén. Hon klädde sig som en muslimsk kvinna och trodde att Allah var den Gud hon mött. Men efter ett tag kände hon att det är inte är samma gud som hon börjat tro på. Samuel berättar att någonting inom henne sa att hon måste hitta den där Guden.

– Under sitt sökande kom hon till ett tillfälle då hon i en syn eller dröm ställde frågan: ”Vem är du? Visa mig sanningen.” Då kom Jesus och han sa: ”Jag är vägen sanningen och livet.”

Båda blev kristna

När Vala berättade detta för Samuel bestämde de sig för att bli kristna båda två.

Samuel hittade en Youtube-film om Jesus och när han tittade på den fick han ny frid i sitt hjärta.

– En tid senare ringde Vala från Sverige och sa att jag skulle vända om från min homosexualitet. Jag blev rasande arg och sa till henne att hon får behålla sin Gud för sig själv.

Återigen blev det stopp i relationen.

Samuel berättar att han hade fått frid och att han gillade Jesus, men han hade ju varit gay hela livet. Hans stora fråga blev om han skulle kunna behålla sin homosexualitet och vara kristen.

– Nittiofem procent av alla pastorer jag frågade i USA sa att jag kunde fortsätta leva som gay och vara kristen. De välkomnade mig till sin kyrka. Jag ville ju ha Jesus och fortsätta vara homosexuell.

Samuel fick inte frid med deras svar och upplevde en strid i sitt sinne. Även om han störde sig på Vala kunde han inte förneka kraften i hennes omvändelse.

Omvändelse från synd

– Under tiden bad Vala att jag skulle förstå sanningen, och efter ett tag vaknade jag en morgon övertygad om att homosexualitet är synd. Jag behövde vända om och jag var jätterädd och sa till Gud: ”Detta är det enda liv jag känner till.”

Samuel valde att lita på Gud. Det är sex år sedan detta hände, och idag konstaterar han att all attraktion till män försvann på grund av kraften i Jesu namn.

– Gud är mäktig! Jag är fortfarande chockad över det som hänt mig. Men Gud gör allting nytt, säger Samuel.

Han stryker under att han verkligen inte är färdig på något sätt. Han menar att synd är synd oavsett hur den tar sig uttryck och att det finns annat han kämpar med.

– Jag är fortfarande självisk, bär på högmod och är stolt. Synd som Gud måste hjälpas mig med. Vi är alla syndare som behöver Jesus varje dag, säger han.

Vackert budskap

Sam blev Samuel när han blivit kristen och konstaterar att det kristna budskapet är väldigt vackert. Han har smakat på världens njutning, men nu när han smakat på Jesus blir världen som en spya.

– Det är Guds godhet som vill föra oss till omvändelse, vi måste tala sanning. Sedan är det upp till varje människa att ta sitt beslut. Gud tvingar ingen.

Samuel konstaterar att kärlek utan sanning är smicker och sanning utan kärlek är lagiskhet. Han menar att sanningen måste talas, men med kärlek.

– Idag lever jag i Sverige, är världens lyckligaste bussförare och nu vill jag satsa på Jesus.

Sverige har ett kors i sin flagga och jag tror att Gud kommer göra något stort i Sverige, så stort att hela världen häpnar.Lär känna Jesus

Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger i Romarbrevet 10:9: "Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst." Frälst betyder räddad och att få gemenskap med Gud.

Det enda du behöver göra är att tala med Honom ärligt och direkt från ditt hjärta, ungefär som du talar med en vän. Jesus väntar och längtar efter att du ska tala med honom. Om du har svårt att forma egna ord kan du be den här bönen:

Nu kommer jag till dig, Jesus. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för alla mina synder.

Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mina fel och misslyckanden. Tack för att du kan rena mig

Ayahuasca

En drog som bereds av en lian med samma namn och som växer i Perus regnskogar.

Ayahuasca-preparat har en lång användning inom schamanistiska riter i Peru.

Drogen innehåller det narkotikaklassade ämnet DMT som i likhet med LSD framkallar hallucinationer."

Ruset leder till att deltagaren känner sig som ett med universum. Den framkallar också kräkningar och diarré.

Drogen är olaglig i Sverige men retreater erbjuds i sociala media och kan kosta upp till 7 000 kronor för tre dagars retreat.

Den 19 november 2022 släppte SVT Play dokumentären ”Den svenska ayahuasca-trippen” där en reporter deltog med dold kamera under en retreat i Sverige.

– Det är väldigt viktigt att behandla det här som en stark drog. Finns det medicinska problem kan det vara farligt fysiskt, men det kan också vara en fara psykologiskt, något som utlöser en psykos, säger Peter Carling som är professor i klinisk psykologi på Stockholms universitet.