Maria Pettersson bor tillsammans med sin man och son på en bondgård i Tärnsjötrakten.

– Vi har ibland besök på gården av människor som hjälper oss. Köket är viktigt för mig eftersom ett stort ansvar ligger på mig att se till att alla som arbetar på gården får mat och fika, säger hon.

För ett antal år sedan upptäckte Maria när hon skulle städa i köket att det var en brun rand vid golvlisten som inte gick att dammsuga bort. Enda sättet var att torka med en trasa som då blev helt brun.

– Vi hade renoverat köket tre till fyra år tidigare vilket gjorde att jag reagerade över det bruna och undrade vad det kunde vara. Efter en tid sjönk golvet i ett av hörnen så mycket att jag kunde sticka in handen under golvlisten.

Besvärlig hosta

Maria hade fått en besvärlig hosta som pågått i nästan ett år, men läkare kunde inte finna något fel på henne. Vid ett tillfälle rådfrågade hon en av arbetarna på gården vad han trodde att det bruna kunde vara.

– Det där ser ut som sporer, svarade han.

Vi försökte åtgärda glipan i hörnet, men de som skulle renovera ville inte ta sig an arbetet eftersom de såg att huset var angripet av hussvamp.

Astma bröt ut

Då började en besvärlig astma blomma ut och Maria fick svårt att sova på nätterna.

Hon hade under ett års tid rört sig mycket i köket och påverkats av den dåliga miljön under lång tid. Dessutom blev hon överkänslig för vissa dofter.

– Specialisterna kom fram till att jag drabbats av kemisk intolerans som påverkade min andning och gav mig starka rektioner på dofter. Stämbanden var påverkade, jag var hes och ångestfylld eftersom det var så svårt att få luft, berättar hon.

Under sex månader försökte läkarna hjälpa Maria med hennes besvär, men de fick ingen ordning på medicineringen.

– Jag kämpade med min andning. Ångest och fruktan var påtaglig eftersom jag inte fick luft.

När jag utsattes för dofter jag inte tålde fick jag värk i hela ansiktet ner mot halsen och ont i näsan, berättar Maria Under en tid besökte hon vårdcentralen tre gånger i veckan för att klara av sin vardag.

– Efter sex månader sa min astmasköterska: ”Nu, Maria, måste vi börja om.” Jag fick nya mediciner och blev något bättre men kunde fortfarande inte utsätta mig för starka dofter.

Helt isolerad

2017 var Maria helt isolerad. Hon kunde köra sin son till skolan men inte gå in i butiker och handla. Det var svårt att vara bland människor och hon klarade inte av doften av rök från eldstaden.

– Nu var hela familjen påverkad. Jag var tvungen att hålla avstånd till och med till min man vilket höll på att slita isär oss; vi kunde inte ens fika tillsammans.

Först flyttade familjen ut till en lillstuga på gården, men efter en vecka kunde de flytta in i en evakueringslägenhet där de bodde i två år.

– Under den tiden blev jag allt svagare och tappade min kondition eftersom jag var mycket inomhus. Min situation blev allt sämre.

Maria sökte förbön i sin församling och de bad men ingen förändring skedde. I sin desperation efter en lösning kom frågorna till Gud.

– Helar du mig eller hur blir det?

Ord att stå på

En sång som bygger på bibelordet från Psalm 50:14 till 15: ”Offra lovets offer till Gud, uppfyll dina löften till den högste och åkalla mig i nöden, så vill jag hjälpa dig och du ska prisa mig” blev Marias eget ord mitt i hennes svåra tid.

2019 på sensommaren började Maria att sucka till Gud ännu djupare.

– Helige Ande, jag måste få tag på dig igen, var hittar jag lösningen?

Berättelsen om kvinnan med blödningar som rörde vid hörntofsen på Jesu mantel och blev frisk, satte sig i Marias sinne. Specialisterna på sjukhuset hade konstaterat att de inte kunde hjälpa henne och då tog hon kvinnan med blödningar till sitt hjärta.

– Jag var desperat och bestämde mig för att börja ”äta” detta bibelsammanhang tills det blev ett med mig. Jag bad om en kontaktpunkt som kunde bli min hörntofs och lösa mig.

Mirakelkonferens

När hösten närmade sig fick Maria panik när hon tänkte på ännu en vinter utan helande och att hon då skulle vara tvungen att hålla sig inomhus.

– I september satt jag och skrollade på Facebook och fick se en annons om en mirakelkonferens på EChurch och kände att jag ville åka dit.

Hösten är skördetid vilket gör att Maria hade svårt att lämna gården. Därför bad hon om regn så att hennes man kunde vara hemma med deras son.

– På fredagen regnade det och jag gjorde mig i ordning för att åka. Seth frågade mig om någon visste att jag skulle komma. Jag sa att det är det inte, men jag tänkte om jag får ett anfall är det nära till sjukhuset.

Möte med Jesus

Under bilfärden hade Maria ett samtal med Jesus och bestämde möte med honom. Hon upplevde bestämt att hon skulle bli berörd.

– Jag sa: ”Ikväll ska jag fokusera på korset.” ”Hur menar du då?” Jag svarade: ”Ikväll ska jag bara se på dig och blunda. Gör vad du vill och det behöver inte vara vackert, bara du rör vid mig.”

– Det var ett enormt trossteg för mig att gå in på ett möte överhuvudtaget. Jag upplevde att jag inte ville bli besviken och sa till Gud: ”Om du inte rör vid mig tänker jag inte bli besviken, men idag förnyar jag mitt löfte till dig och om du rör vid mig, då ska jag tala om det du gjort.”

Redan i dörren berördes Maria av lovsången och direkt möttes hon av en äldre man som hälsade på henne.

– Han fick en hälsning till mig och sa: ”Herren kommer att leda dig på en ny väg” och då började jag gråta, redan innan jag kommit in på mötet.

När Maria gick in och satte sig längst ner i lokalen kom en vän fram, hälsade och satte sig några stolar längre bort. Nu var hon inte längre helt ensam.

– Predikan handlade om kvinnan med blödningar som rörde vid hörntofsen på Jesu mantel. Då förstod jag att detta är min kväll och upplevde det hela väldigt ödesmättat.

Gud vill hela

Efter predikan fick predikanten ett kunskapsord om att ”det finns en person med en lungsjukdom i mötet som Gud vill hela”.

– Då räckte en man upp handen och fick förbön. ”Okej”, tänkte jag, ”kan han hela honom kan han hela mig.” Men när bönen var över sa predikanten: ”Någon mer sitter fortfarande här med en lungsjukdom” och gick fram till mig.

Maria fördes fram till förbön; väl framme blundade hon och fokuserade på Jesus.

– De satte mig på en stol och bad för mig. Jag kände ingenting just då, men när jag försökte resa mig gick det inte. Efter tre försök satt jag fortfarande kvar.

Guds kraft

Någon kom med en oljeflaska och smorde Marias panna. Då kom Guds kraft över henne, slog undan stolen och hon hamnade på golvet.

– När jag låg där på golvet såg jag inom mig en enorm blåsbälg. Plötsligt började jag djupandas på ett sätt jag inte kunnat göra på flera år. Jag gick tillbaka till min plats och satt där helt uppfylld. Jag kunde andas.

– Min vän sa då till mig: ”Kom, vi dricker kaffe.” Jag berättade för honom att jag inte kunnat lukta på kaffe under mer än två år, men att jag skulle göra det idag.

Maria började med att lukta på kaffet och drack kaffe för första gången på länge. Gud hade rört vid henne och hon var helad. Helt överlycklig ville Maria berätta om undret för någon av pastorerna.

– Jag gick fram mot plattformen och då kom en av pastorerna emot mig, hälsade och jag fick berätta vad Gud gjort. Jag hade fått allt jag sträckt mig efter och Gud hade verkligen rört vid mig.